Tuesday, April 4, 2023

POLONIA, CALUL TROIAN AL SUA IN EUROPA

 Dupa refuzul Germaniei si Frantei de a participa la invazia Irakului din 2003, SUA a decis sa scindeze UE in doua : " vechea Europa", care isi doreste evitarea aventurilor militare americane si autonomie strategica si " noua Europa", formata din noii membrii NATO ca Polonia, statele baltice, Romania si poate si Bulgaria.

Deja in 2008 la summitul NATO de la Bucuresti Polonia si Romania au secondat propunerea SUA de a include Georgia si Ucraina in alianta. Franta si Germania s-au opus, in numele pastrarii echilibrului strategic din Europa. Cateva luni dupa summit, in vara lui 2008, Georgia a agresat trupele ruse din Osstetia si Abkhazia, care a dus la razboi cu Rusia.

Premierul polonez venit la un summit economic la Bucuresti saptamana trecuta , a lansat proiectul formarii unui " triunghi strategic " intre Polonia,Romania si Ucraina," care sa reprezinte o contrapondere economica indreptata impotriva firmelor UE sustinute de Bruxelles si una militara, indreptata impotriva Rusiei.
Pentru mine este evident ca acest proiect absurd este inspirat tot de americani, strategia " divide et impera" fiind evidenta. Premierul polonez spera ca alianta aceasta, care ar avea 100 de milioane de membri, va putea contrabalansa economic cele 230 de milioane de vest europeni si militar cele 180 de milioane de rusi.
Premierul roman, generalul Ciuca, nu l-a pus la punct pe oaspetele sau polonez. Ciuca a luptat in Irak in 2004, fiind deci om sigur al hegemonistilor americani. Totusi, din alianta unei tari latine de 20 de milioane de locuitori, cu 2 state slave avand impreuna 80 de milioane de locuitori, Romania ar fi partenerul dezavantajat.
In plus, ca stat latin, locul Romaniei este alaturi de Franta, Italia, Spania si Portugalia, nu alaturi de Polonia si Ucraina. Cu alte cuvinte, alaturi de statele din vestul Europei, nu alaturi de vecinii sai din nord sau din est.
..