Wednesday, March 2, 2022

UN POST DESPRE UCRAINA DIN 2 MARTIE 2014

 Martie, 2014. CUM SE EXPLICA REACTIA RUSILOR . Rusia, cel mai intins stat al planetei, un stat care dispune de resurse uriase, de o armata puternica si armament nuclear sofisticat, se simte atacata astazi in zona sa de securitate, Ucraina.

Englezii au pus umarul in secolul XIX la formarea si garantarea securitatii statului belgian : cand Belgia si Olanda erau atacate - adica zona de protectie pe continent a insulelor britanice - Anglia intra automat in razboi impotriva agresorului . Aceeasi situatie geo-strategica o are si insula Hawaii pentru Statele Unite : cand aceasta a fost atacata de japonezi, SUA a intrat automat in razboi.
Ceea ce SUA via UE au pus la cale in Ucraina cu ajutorul unor locuitori nemultumiti din vestul tarii constituie o eroare uriasa a Aliantei nord-atlantice. Toti oficialii vestici responsabili cu managementul situatiei de acolo din ultimii cativa ani sau luni ar merita sa isi piarda posturile pe care le detin in prezent. Momentele grele prin care trecem se datoreaza in ultima instanta tocmai acestor oficiali , care si-au gresit evident cariera.
Falsa suparare afisata acum de unii lideri politici euroatlantici , amenintarile, nu pot ascunde faptul ca nevoile de securitate ale Rusiei, interesele sale economice si geo-strategice, au fost calcate in picioare de toti cei care au facut posibila logistic si tactic rasturnarea pe cale insurectionala a regimului de la Kiev.
Rusia nu a putut tolera nici modul in care s-a actionat in Kiev , nici belicozitatea si amenintarile unor politicieni - perceputi la Moscova, nu fara oarecare temei , ca reprezentantii unui regim-marioneta - instalat de tarile vestului pentru a da o lovitura mortala intereselor de securitate ale Rusiei in propria ograda.
Alesii Maidanului au dovedit in numai o saptamana, prin masurile adoptate, ca nu inteleg enormitatea gafelor comise, de la anularea legii nationalitatilor, la amenintarea cu suspendarea acordului referitor la baza navala rusa din Crimeea sau retorica anti-rusa . In consecinta, posibilitatea unui conflict militar de anvergura in zona nu mai poate fi exclusa, ci este chiar foarte probabila :

(Autor: Florian Pantazi
Postat pe Facebook pe 2 martie 2014 )