In 1974 am petrecut 9 luni ca militar cu termen redus la arma graniceri. Instructia am facut-o pentru 7 luni la batalionul Radauti din Bucovina, dupa care am fost repartizat pentru 2 luni sa fac practica in calitate de asistent al comandantului pichetului de graniceri Manoleasa Prut, care tinea de batalionul de graniceri din Botosani ( acolo unde fac in prezent manevre americanii impreuna cu trupele romanesti ).
Perioada in care mi-am indeplinit stagiul militar a fost una extrem de tensionata geopolitic. La indemnul americanilor, Ceausescu a decis sa treaca de partea Chinei si sa atace URSS de cate ori avea ocazia.
Una din temele favorite ale lui Ceausescu a fost la vremea aceea Basarabia, a carei apartenenta la URSS incepuse sa o conteste mai mult sau mai putin deschis. Tactica aceasta facea parte din eforturile lui de a inaugura in Romania national-comunismul si de a se distanta de conducerea de la Moscova.( Ca si in cazul Ucrainei, conducatorii americani l-au asigurat in prealabil pe Ceausescu ca in cazul unei invazii ruse, SUA va ajuta Romania...)
La nivelul nostru de militari TR, am fost informati, in mare, de existenta unor tensiuni sporite cu URSS. Ajuns la pichet, am constatat ca se primeau constant alerte de la comandamentul trupelor de graniceri,care ne cereau vigilenta sporita si pregatirea pichetului dpdv tehnic pentru posibilitatea unui potential conflict de granita ( in realitate , invazie ) cu sovieticii.
Din fericire, spre deosebire de ucrainieni, ofiterii nostri erau moldoveni si aveau un instinct de conservare bine dezvoltat. Asta i-a indemnat sa ne spuna confidential ca in cazul unui conflict armat cu sovieticii, ei aveau hainele civile pregatite in portbagajul masinii si ca ne sfatuiesc si pe noi sa evitam sa luptam cu rusii si sa ne retragem frumusel in localitatea de bastina.
Dupa ce am patrulat timp de doua luni frontiera cu URSS, mi-am dat seama ca aveau dreptate. Spre deosebire de noi, sovieticii luau paza frontierei cu Romania foarte in serios si erau ultra-dotati cu tehnica de lupta ( blindate usoare sau motociclete cu atas care patrulau in permanenta, dotate cu mitraliere cu afet, etc ) Prin comparatie, noi aveam o singura mitraliera ZB la pichet, vreo 12 pistoale-mitraliera AKM si munitie care in caz de conflict ne-ar fi ajuns pentru numai 2-3 ore. In materie de mijloace de deplasare aveam un IMS care nu avea carburator ( acesta fusese luat de comandantul companiei, ca sa nu fie folosita masina pentru deplasari in zona pe la nunti sau botezuri, cum se mai intamplase ) si un cal cu o rana infectata, care facea imposibila calarirea acestuia in scopuri de patrulare.
Aveam in schimb un presedinte dement, care chiar credea ca in caz de conflict cu sovieticii, o sa ne dam viata pentru a justifica erorile sale din domeniul politicii externe ...