Saturday, January 18, 2025

ANEXAREA STRATEGICĂ ȘI DIPLOMATICĂ A ROMÂNIEI


Distribuit pentru: Prietenii tăi





Am trăit să o văd și pe asta : în țara lui Titulescu, România a ajuns la remorca inițiativelor strategice și diplomatice ale Varșoviei, majoritatea lipsite de realism. Ca să mă înțelegeți mai bine, inițiativele actuale ale Poloniei aparțin singurei mari națiuni europene care a dispărut că stat din istorie pentru 150 de ani, între 1772 și 1918. Vorbim aici de un stat care de la o suprafață de un milion de kilometri pătrați a ajuns la 0 kilometri pătrați...
Că polonezii visează la reconstituirea commonwealthului polono-lituanian din evul mediu este clar ca bună - ziua. Că puternicul grup de la Visegrad s-a fisurat ireparabil, Slovacia și Ungaria refuzând cererile Poloniei de a sprijini Ucraina, este iarăși foarte clar. Mai puțin clar este motivul pentru care România sub președenția lui Iohannis a ajuns să joace rolul de vioara a doua în războiul din Ucraina și în zonă, o poziție total neconformă cu tradițiile sale diplomatice și interesele sale naționale :
" Alte formate inițiate de Polonia care contribuie la securitatea europeană includ Inițiativa Trei Mări, concepută pentru a dezvolta conectivitatea multiregională în energie, transport, digitalizare, comerț și investiții (, 25 august 2015). Polonia și România au lansat Bucharest Nine (B9) ca reacție la atacul militar inițial al Rusiei asupra Ucrainei, pe fondul temerilor de vulnerabilitate regională la imperialismul Moscovei (German Marshal Fund, 18 martie 2024). Triunghiul Lublin a fost format în iulie 2020 ca o alianță regională între Lituania, Polonia și Ucraina pentru a spori cooperarea politică, economică, culturală și de securitate , 8 decembrie 2022). Atât B9, cât și Triunghiul Lublin urmăresc să coordoneze mai bine sprijinul politic, militar și economic pentru apărarea Ucrainei împotriva Rusiei. Asemenea inițiative vor ajuta Varșovia să-și urmeze viziunea pentru președinția UE sub un motto care este în mod clar un semnal de alarmă: „Securitate, Europa!” ..".

Cred că acum românii pot înțelege mai bine de ce alegerile prezidențiale au fost amânate din martie 2024 până în mai, când se desfășoară alegerile prezidențiale din Polonia, stat care se află până în iunie la conducerea UE.