Sunday, December 14, 2014

DIN CICLUL "ESECUL AUSTERITATII": SPANIA

Dupa sase ani de reduceri drastice ale cheltuielilor bugetare, reteta standard a neoliberalilor germani, Spania a anuntat ca datoria publica a depasit in trimestrul al treilea 2014 un trillion de euro, adica aproximativ 98% din PIB-ul tarii. In 2007, datoria publica spaniola reprezenta numai 36% din PIB. In 2011, cand a venit la putere guvernul conservator condus de Rajoy, datoria publica era de 737.4 de miliarde de euro, adica 70.4% din PIB.( sursa :El Pais )


 In timp ce state precum SUA sau China au adoptat dupa criza financiara din 2008 politici monetare si fiscale expansioniste, reusind astfel sa evite o recesiune severa si somaj masiv, conservatorii germani, spanioli sau greci au impus intregului bloc austeritatea bugetara. Din nefericire, economiile sudului continentului, grav afectate de criza datoriilor suverane declansata in 2009 nu s-au relansat semnificativ, rata somajului depasind si in prezent 25% din totalul fortei de munca, in timp ce datoria publica spaniola sau greaca a crescut , in loc sa se diminueze.



In perioade de criza severa, guvernele conservatoare nu fac decat sa agraveze prin masurile adoptate situatia. UE se confrunta de sase ani de zile cu stagnare economica si pericolul deflatiei, plus o rata a somajului care depaseste 11%. Cu exceptia Germaniei, care se mentine inca pe linia de plutire cu ajutorul exporturilor, majoritatea statelor UE sunt silite sa renunte la investitiile necesare relansarii economice, din cauza austeritatii bugetare impuse de Berlin via Bruxelles. Italia este in recesiune de trei ani de zile iar economia franceza stagneaza, in timp ce somajul din ambele tari continua sa creasca. Aceiasi situatie economica grava afecteaza si Japonia, condusa de decenii tot de conservatori.