Saturday, January 3, 2015

STATE CARE AU INTERZIS CRACIUNUL

 In preajma sarbatorilor de iarna, autoritatile din educatie din unele provincii din Turcia sau China au interzis sarbatorirea Craciunului sau a Revelionului, considerate neconforme cu religia si traditiile locale.


Ca istoric, eu m-am asteptat ca atunci cand se schimba raportul de forte intre grupul de state vestice si restul lumii, ca in prezent, sa existe asemenea reactii din partea celor care au avut de suferit cateva secole de injosiri, exploatare coloniala, ocupatie militara, etc, etc Chiar credeti ca o natiune atat de importanta cum este China poate trece total cu vederea impartirea statului chinez intre occidentali  la sfarsitul secolului XIX, sau razboiul opiului si ocupatia japoneza ? Asta ca sa nu mai vorbim de India, sau de invadarea periodica a Rusiei de catre armatele vestului...



Exista unii experti americani care sustin chiar ca SUA doreste sa se mentina " on top" de frica consecintelor pe care le-ar avea de suportat in cazul pierderii pozitiei de lider mondial. Cele mai recente atrocitati, invadarea Irakului si torturile care au urmat, sunt numai varful icebergului !



Noi nu ne dam de obicei seama cat de jignitoare este pentru alte natiuni sau civilizatii - islamica, chineza, indiana, rusa - agresivitatea cu care vreme de secole au fost promovate inafara Europei religia si valorile vestului, ca drepturile omului, democratia, etc ca  UNIVERSALE.  ( in realitate, nu sunt). Orice civilizatie care intra in contact cu alta care se pretinde superioara si vrea sa isi impuna valorile ca universale ar reactiona cum fac turcii, chinezii, indienii sau rusii in prezent, adica DEFENSIV.


Ar fi gresit sa credem ca totul tine numai de perioada moderna a istoriei vestului. Biserica vestica cea mai puternica, mai veche si mai reprezentativa este chiar denumita CATOLICA, adica universala . Pana nu demult, aceasta a incercat sa-si impuna monopolul religios asupra intregii lumi, si asta inca de pe vremea cruciadelor .  Aceiasi politica a fost emulata apoi de elitele lumii moderne, care si-au impus temporar valorile morale si politice altor civilizatii datorita unei pasagere superioritati tehnologice, economice si militare. ( pasagera la scara istoriei indelungate).


In prezent, PIB-ul statelor BRICS este superior celui al statelor G7, decalajele tehnologice nu mai exista sau sunt minore , cele militare sunt in curs de eliminare. In asemenea conditii, specificitatea fiecarei civilizatii trebuie respectata ca atare, la fel si forma lor de guvernamant sau modul de abordare al libertatilor individuale. Daca vom continua sa facem export de democratie ca in Irak, Hong Kong, Ucraina sau mai stiu eu unde, situatia si vietile crestinilor care traiesc in acele societati se vor inrautati simtitor in continuare, un adevar elementar pe care papa Francisc il intelege perfect.

http://www.hurriyetdailynews.com/infidel-propaganda.aspx?PageID=238&NID=76096&NewsCatID=425