Saturday, June 25, 2022

PRINCIPESA MARGARETA Si GEOPOLITICA

Poate va amintiti faptul ca pentru o scurta perioada de timp am intretinut ideea restaurarii monarhiei ca posibila solutie la instabilitatea politica cronica din Romania post-decembrista. Mi-am schimbat radical insa opinia dupa ce am citit discursul principesei Margareta din sala tronului de pe data de 21 noiembrie 2019. 

Pentru prima data , principesa s-a aventurat pe taramul geopoliticii, cu o luare de pozitie pro-Nato si impotriva Rusiei. Ca a dat cu batul in balta, este evident. Dar iata ce sustinea stimabila cu acea ocazie : 

 " În urmă cu câteva luni, România și-a unit mâinile cu Polonia și Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre. Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obișnuia să fie numit 'flancul sudic' al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare și vom continua în acest sens. Dar cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut", a afirmat Custodele Coroanei. " ( sursa : stiri pe surse .ro ) 

 O fi fost principesa botezata in ritul crestin ortodox, insa faptul ca a avut o mama catolica , pare sa ii fi afectat grav educatia religioasa. Interventia printesei este contrara intereselor nationale ale Romaniei - care presupun printre altele si relatii de buna vecinatate cu Rusia - si este din pacate foarte asemanatoare cu aceea a unei agente de influenta a catolicismului.