Saturday, August 22, 2015

VEDERE DIN METSOVO, GRECIA

Soseaua Egnatia, la intrarea in Metsovo



Oraselul Metsovo (4,000 de locuitori) este situat la  numai trei ore distanta pe autostrada de Salonic, pe culmile muntilor Pind. Locuitorii lui  sunt vlahi , cum le spun grecii sau bulgarii, sau aromani, cum sunt ei cunoscuti  in Romania.


Metsovo (sau Aminciu, cum il denumesc aromanii) este o statiune de talia orasului Sinaia de la noi , insa este mai curat, mai linistit si mai pitoresc. Desi are mai multe hoteluri de trei, patru sau cinci stele si o partie de schi cu teleferic, asezarea a reusit sa isi pastreze aerul rural si caracterul traditional.  Oamenii sunt calzi si primitori si se bucura de vizitatori din Romania, lucru din ce in ce mai rar in alte zone din Europa inafara Romaniei.
 

Specialitatea locuitorilor din Metsovo este productia de branzeturi de calitate in stil italian ca Parmezanul, Graviera din lapte de oi sau Metsovone, o varianta locala a cunoscutului Provolone italian. Mesterii locali au invatat meserie in anii 50 in renumite scoli italiene pe cheltuiala si din initiativa lui Evangelos Averoff, fruntas politic din Atena originar din Metsovo. Tot Averoff a fost acela care a initiat in zona cultivarea vitei de vie si productia vinurilor care ii poarta numele, care au ajuns renumite in toata Grecia.


Mai putin frecventat vara de turisti, Metsovo este o statiune montana ideala pentru petrecerea sarbatorilor de iarna. Preturile sunt moderate, multitudinea de restaurante si taverne servesc delicioase preparate din carne de miel sau oaie iar magazinele de bijuterii sunt renumite pentru calitatea bijuteriilor de aur si argint in stil bizantin. Aerul curat de munte si branzeturile gourmet sunt un bonus nesperat pentru cei care doresc sa se relaxeze intr-un loc pitoresc, unic in felul sau in Europa si in lume.


Turnul bisericii, magazinul Carrefour si scoala generala