Saturday, April 30, 2022

EXPANSIONISM SAU MOARTE

Arnold Toynbee a avut dreptate atunci cand a sustinut ca civilizatiile nu sunt distruse de forte externe, ci ele dispar din istorie sinucigandu-se. Aceasta este exact faza pe care o parcurge in prezent civilizatia vestica, veche de 500 de ani.

Interesant mi se pare faptul ca atat ascensiunea, cat si prabusirea acestei civilizatii se datoreaza unor lideri catolici : papalitatea si regii Spaniei sau Portugaliei in secolul XV,  Biden, Pelosi si Boris Johnson in zilele noastre.

Multora le este greu sa inteleaga ce i-a apucat pe vestici, in frunte cu britanicii si americanii, sa intre in conflict cu Rusia. Neintelegerea este justificata, asemenea politica vizavi de Rusia nu este rationala, ci este sinucidere curata.  Cu toate acestea, exista o justificare profunda a prezentei vestului in Ucraina.

Caracteristica fundamentala a civilizatiei vestului este EXPANSIONISMUL, fie la scara regionala, fie globala. Oricine se opune expansionismului vestului - militar, religios, economic sau politic  - devine automat dusmanul de moarte al liderilor vestici ai momentului, fie ca vorbim aici  de spanioli, de francezi, de englezi, germani sau acum de americani.

Francezii si germanii au avut mai ales ambitii expansioniste continentale ( " drang nach Osten "a fost politica oficiala a celui de-al treilea Reich si a vizat teritoriile Rusiei ). Spaniolii si portughezii au preferat Lumea Noua, colonizand America Centrala si de Sud . Britanicii au colonizat America de Nord, dar si Australia si Noua Zeelanda si au cucerit India. Toate aceste expeditii expansioniste au fost sprijinite intr-un fel sau altul de biserica catolica, care si-a sporit exponential averile si numarul de credinciosi.

Expansionismul american are insa ambitii globale, desi odata iesit din emisfera vestica, nu a reusit sa se impuna decat partial dpdv economic, dar nu si din punct de vedere militar sau politic, cu toata existenta NATO. Americanii au fost intodeauna expansionisti, gandirea lor geopolitica fiind dominata de ceea ce istoricii denumesc "mentalitatea frontierei ". Au reusit sa se impuna pe intreg continentul nord-american si  in America Latina in secolul XIX, dar secolul XX nu le-a fost la fel de favorabil. In Europa, expansionismul american a fost limitat la vestul si o parte a centrului continentului, de catre sovietici. In Asia, SUA a fost oprita de China in expansiunea sa in peninsula coreana si de Vietnam sau Afghanistan in Asia de sud-est sau centrala. Expansiunea NATO din ultimele trei decenii se inscrie in aceasta traditie neo-imperiala tipic vestica.

Dezmembrarea URSS si mai ales desprinderea Ucrainei si Georgiei au dat din pacate falsa impresie americanilor ca pot relua in forme noi politica expansionista germana spre est  cu ei in control . Aceasta mega-eroare este acum pe cale sa provoace distrugerea intregii civilizatii vestice, anexata cum este via NATO la locomotiva americana. Exista multi lideri politici americani care isi dau seama ca vremea expansionismului vestic a trecut, ca sansele actuale de reusita sunt de fapt nule.

Din nefericire, asa cum aratam mai sus, la conducerea vestului se afla acum lideri catolici, ca in urma cu 500 de ani. Acestia preferă sinuciderea civilizationala - pentru ca la asta se va ajunge cu siguranta daca SUA continuă sa se războiască cu Rusia in Ucraina - in locul adoptarii unei politici rationale de repliere pe continentul american si de renuntare la ambitiile globaliste.Oricat de tragica ar parea, insa,   de disparitia civilizatiei vestice va profita  omenirea in ansamblul ei, sătulă fiind pana peste cap de tragediile provocate in ultimele cateva sute de ani de imperialismele succesive ale vestului.