Sunday, June 25, 2023

O MODA NEOLIBERALA NEFERICITA : COMPANIILE MILITARE PRIVATE. ( CMP)

 Mercenarii de teapa sefului Wagner participa la conflicte armate pentru profituri, nu din patriotism sau din obligatie profesionala.

Evenimentele recente din Rusia demonstreaza inca o data cat de periculos este pentru orice stat sa recurga masiv la serviciile asa-numitelor companii militare private (CMP).
Aparuta in 1965 in Marea Britanie din initiativa unor fosti ofiteri SAS, moda recurgerii la seviciile unor asemenea mercenari a explodat dupa implozia URSS si raspandirea agendei neoliberale, care mandateaza guvernele sa externalizeze servicii publice cum ar fi administrarea puscariilor, politie, protectie si paza, etc.
Dupa 2000, SUA a ajuns cel mai mare utilizator de companii militare private. In Irak 50% din efectivele americane au fost contractori militari privati, in Afghanistan 60% .

La fel ca in Rusia ieri, mercenarii acestor companii private cauzeaza statelor pierderea prestigiului international, cazul celor care au torturat prizonieri in inchisoarea Abu Ghraib din Irak fiind un exemplu mai cunoscut.Mercenarii au tendinta de a nu respecta reguli si de a se comporta ca niste pistolari din vestul salbatic, dand mari batai de cap comandantilor armatelor traditionale.