Friday, February 17, 2023

O ANALOGIE PERTINENTA


In timp ce presa de stanga ( si nu numai ) din vest il portretizeaza pe Vladimir Putin ca pe un al doilea Adolf Hitler, o parte a presei conservatoare americane il compara, e drept, indirect, pe liderul rus cu Abraham Lincoln si razboiul din Ucraina cu razboiul civil din SUA secolului XIX.


Razboiul din Ucraina este fara doar si poate un razboi fratricid. Eu l-am comparat cu razboiul Prusiei impotriva Austriei din 1866, asadar un razboi de factura bismarkiana.

O analogie si mai potrivita este aceea facuta de TG Carpenter in articolul sau din TAC intre razboiul din Ucraina si razboiul civil din SUA din anii 1860. Ambele conflicte au facut sute de mii de victime si au dat initial impresia ca Rusia sau armatele Nordului ar putea fi invinse de mult mai putin dotatele armate ucraineana sau cea a sudistilor . Si razboiul civil, si cel din Ucraina au inceput prost pentru initiatori, durand mai multi ani pana la incheierea acestora.
In cele din urma, superioritatea numerica si economica si-au spus sau isi vor spune cuvantul. TG Carpenter este convins ca asa cum Sudul a fost invins in anii 1860 de superioritatea numerica si industriala a Nordului, tot asa si Rusia va iesi pana la urma invingatoare in conflictul din Ucraina. Subscriu.