Sunday, May 21, 2023

RAZBOAIELE VESTULUI PENTRU HEGEMONIE IN EURASIA

 

Razboaiele vestului pentru hegemonie in Eurasia au debutat cu razboiul  Crimeei ( 1853- 1856 ) si cel sino-francez ( 1883 - 1885 ) Conflictele hegemonice pentru dominatia Eurasiei  au fost reluate in secolul XXI,  fiind in plina desfasurare in Ucraina.

RAZBOIUL SINO-FRANCEZ PENTRU CONTROLUL VIETNAMULUI. ( 1883-1885 ) Razboiul initiat de francezi in sfera de influenta chineza pentru controlul Vietnamului are multe similitudini cu actualul conflict din Ucraina.

Atat in Ucraina, cat si in Vietnam promotorii atragerii vesticilor in aceste zone au fost initial preotii catolici, interesati in extinderea dominatiei bisericii catolice in lumile budista sau ortodoxa.

Cele doua razboaie au avut loc dupa infrangeri umilitoare ale vesticilor in alte conflicte, Franta de catre Prusia in 1871, SUA dupa retragerea din Afghanistan.

Razboiul sino-francez a debutat in realitate cu razboiul Crimeei din 1853-1856, cand o alianta a vestului formata din Marea Britanie,Turcia, Franta si regatul Sardiniei a atacat baza navala a Rusiei de la Sevastopol. Sefa aliantei a fost la acea data deci tot o mare putere anglo-saxona hegemonica, Marea Britanie.

In Ucraina, SUA este actualmente puterea anglo-saxona care conduce alianta NATO, dar care are aceiasi inamici declarati ca Anglia secolului XIX, adica tot Rusia si China.

Atat in razboiul Crimeei cat si in razboiul sino-francez, strategii vestului au urmarit " slabirea " din punct de vedere militar a Rusiei si respectiv a Chinei.
O deosebire consta in faptul ca intre razboiul Crimeei si razboiul sino-francez a existat un interval de 30 de ani, in timp ce SUA se grabeste in prezent ca dupa incheierea conflictului din Ucraina sa declanseze un conflict cu China in urmatorii cativa ani.
In ambele razboaie, ostilitatile au decurs fara o declaratie formala de razboi, trupele de mercenari jucand un rol major in desfasurarea ostilitatilor. ( armata Steagul Negru in Vietnam, mercenarii Wagner in Ucraina )
Ambele razboaie au avut ca obiectiv eliminarea puterii suzerane traditionale - China in cazul Vietnamului, Rusia in cazul Ucrainei - si inlocuirea acesteia cu hegemonia uneia sau a mai multor natiuni vestice ( Franta in Vietnam, UE si NATO in Ucraina ).