Thursday, February 15, 2024

NICI FiLOSOFII VESTICI NU MAI SUNT PE PLACUL RUȘILOR !

 Dacă ați crezut că numai istoricii pot ajunge pe listele negre ale Moscovei, v-ați înșelat.

Mai nou, chiar și filosofi ca Immanuel Kant ( 1724 - 1804 )ii deranjează pe potentații ruși. Astfel, la un recent congres al politologilor din enclava Kaliningrad, guvernatorul ei, Anton Alihanov, l-a acuzat pe Kant ca fiind inspiratorul indirect al tuturor conflictelor armate din ultimele secole, de la primul război mondial la actualul conflict din Ucraina :

" Astăzi, în 2024, suntem suficient de îndrăzneți să afirmăm că nu numai că Primul Război Mondial a început cu opera lui Kant, ci și actualul conflict din Ucraina”, spune Anton Alikhanov. Privit din Occident, Immanuel Kant „este părintele aproape a tot. El este părintele libertății, al ideii de stat de drept, al liberalismului, al raționalismului și chiar al ideii de Uniunea Europeană. Unii spun chiar că ideea Națiunilor Unite este a lui”, continuă guvernatorul, care citează Towards Perpetual Peace (1795)".

Kaliningrad ,fostul Konigsberg, a fost fondat , la fel că si orașul meu natal, Kronstadt, (astăzi Brașov ) în secolul XIII de cavalerii teutoni, deci de germani. Fosta capitală a Prusiei orientale a ajuns în posesia rușilor după 1945, că urmare a înfrângerii Germaniei . Konigsberg este însă orașul natal al lui Kant, casa in care a trăit fiind astăzi muzeu. Faptul le reamintește rușilor al cui a fost orașul în trecut...În Rusia, disputele care îl au că subiect pe Kant au degenerat chiar în violențe fizice :

" Mai grav, în 2013, în Rusia, la Rostov-pe-Don din sudul țării, doi bărbați s-au certat pe tema lui Immanuel Kant. Au ajuns să se împuște între ei. „În timpul luptei, suspectul a scos un pistol cu ​​gloanțe de cauciuc și a tras mai multe focuri în adversarul său”, a informat agenția rusă Ria Novosti ".
Alihanov susține că Immanuel Kant a avut tot felul de idei trăsnite, eseul lui de 24 de pagini despre pace inspirând, susțin unii ( printre care mă număr și eu ! ) din punct de vedere teoretic fondarea ONU. Ce mai, iată un intelectual cum nu se poate mai subversiv !