Saturday, January 22, 2022

PRESEDINTII ESUATI DiN ESTUL EUROPEI

  Pe zi ce trece, sunt tot mai convins ca ucrainienii au cazut in aceeasi capcana politica in care au cazut si alegatorii romani cand l-au ales in 2014 ca presedinte pe Iohannis.

Sa fim seriosi, Iohannis nu avea nici experienta politica nationala  necesara - pana la alegerea sa, a fost primarul unui oras transilvanean atipic pentru Romania -  nici membru al partidului liberal nu a fost ( el activase la Forumul German ). Nu, el a fost ales pentru ca, sas fiind, romanii au crezut ca vor avea parte de un tratament mai bun la Bruxelles si ca vor fi acceptati mai rapid in spatiul Schengen:

" De alegerea lui Iohannis se leagă fără îndoială aşteptări şi speranţe mari. Dar acestea singure nu schimbă în mod fundamental situaţia politică din România", a spus parlamentarul CDU. "Îndoielile faţă de o aderare a României la Spaţiul Schengen persistă (...) (România) nu-şi va atinge acest obiectiv în 2015", a adăugat el. Reacţia preşedintelui Comisiei pentru Afaceri Interne din Bundestag intervine în contextul în care, recent, preşedintele Klaus Iohannis a declarat în presa germană că va face eforturi pentru ca aderarea României la Schengen să se producă în 2015. " ( Adevarul din 2015 )

La randul sau, Zelensky a fost ales presedinte fara sa aiba  o experienta politica prealabila. In opinia mea, ucrainienii au votat pentru el pentru presupusele pile pe care unul de etnia lui le-ar avea la Washington. Ucrainienii par sa fi crezut - gresit, asa cum a reiesit deja - ca simpla alegere a lui Zelensky le va asigura intrarea in NATO.  Iata deci ca prezenta masiva in structurile departamentului de stat american a neoconservatorior de origine evreiasca a creat o vulnerabilitate pentru SUA,  exploatata in prezent  de lideri politici ca Zelensky.

Atat Iohannis , cat si Zelensky au fost alesi deasemenea pentru a pune capat coruptiei, ceea ce nu s-a intamplat. In Romania Iohannis a devenit  insa  - in mod bizar pentru un  urmas al aliatilor lui Hitler din Transilvania - un campion vocal al campaniilor de combatere a anti-semitismului din Romania...

Cei doi presedinti apartin amandoi unor minoritati etnice microscopice din Romania sau Ucraina, care nu au  din pacate o istorie de convietuire armonioasa cu  populatia majoritara din cele doua state . Acest fapt  face si mai inexplicabila selectia acestora pentru postul suprem in stat.

Consecintele alegerii celor doi sunt  ingrijoratoare, ca sa nu zic funeste. Instabilitatea politica interna din Romania s-a permanentizat in ultimul an, in timp ce Zelensky a reusit sa puna in pericol pacea din tot estul Europei prin politica sa neinspirata de vecinatate.

Este evident astazi ca la instigarea serviciilor interne si/sau straine, ambele popoare au luat  o plasa colosala. Sunt curios totusi sa vad cum se va rezolva problema incompetentei celor doi pana  in cele din urma