Thursday, February 23, 2023

TRATATUL DE LA VARSOVIA II


Pentru doua secole, securitatea continentului european a fost posibila numai datorita participarii Rusiei si apoi a URSS. In secolul XIX, Rusia a contribuit militar la infrangerea lui Napoleon si a asigurat impreuna cu celelalte puteri europene pacea pe continent pentru un secol. 

In secolul XX, victoria aliatilor asupra Germaniei naziste ar fi fost imposibila fara aportul militar sovietic. Arhitectura de securitate europeana post-1945 , bazata pe aliantele NATO si Tratatului de la Varsovia, a pastrat pacea in Europa pana in 1991. 

In secolul XXI SUA actioneaza pentru diminuarea capacitatilor economice si militare ale Rusiei si pentru incercuirea acesteia : chiar nu ii mai  intereseaza soarta Europei ?


Grupul  B9 reunit ieri la Varsovia include pe fostii sateliti sovietici minus Rusia, devenita acum " dusmanul". Pentru americani, statele din B9 reprezinta " Noua Europa ", conceptul lansat de Donald Rumsfeld in 2003, dupa ce Franta si Germania ( devenite " Vechea Europa" ) au refuzat sa ia parte la invazia din Irak. Cu acea ocazie, Rumsfeld - ministrul american al apararii - sustinea ca

" Va ganditi la Europa ca la Germania și Franța. Eu nu. Cred că asta este „vechea Europă”. Dacă ne uitam astăzi la întreaga Europă NATO, centrul de greutate se mută spre Est. Și sunt mulți membri noi. Și dacă luați doar lista tuturor membrilor NATO și a tuturor celor care au fost invitați recent -- ce este, 26, așa ceva? [Dar] aveti dreptate. Germania a fost o problemă, iar Franța a fost o problemă”.

Rumsfeld a continuat: „Vă uitați la un număr mare de alte țări din Europa. Ele nu sunt cu Franța și Germania [în ceea ce privește Irakul], sunt cu Statele Unite”
.  

Inlocuirea Rusiei cu SUA in aranjamentele europene de securitate a fost de rau augur, dovada razboiul din Ucraina. In realitate, o arhitectura de securitate europeana fara Rusia nu poate mentine pacea pe continent . Tin sa mentionez ca aceasta este opinia MEA profesionala, nu aceea a unui agent de influenta al Moscovei sau a unui admirator al lui Vladimir Putin.