Tuesday, August 17, 2021

DE CE A PREDAT ARMATA AFGHANA KABULUL TALIBANILOR ?

 Haideti sa fim seriosi, afghanii sunt un neam razboinic si nu cred ca au cedat teren de frica talibanilor. Nu sunt de acord nici cu teoria ca armata nu a avut suficienti lideri. Afghanii nu au vrut sa lupte, pur si simplu.


Nu cred ca majoritatea afghanilor sunt mari suporteri ai talibanilor. Pentru ei insa, talibanii sunt raul cel mai mic. Marea lor problema, ca popor islamic, a fost promovarea agresiva a drepturilor LGBTQ de diplomatia americana si de trupele NATO, mai ales cele americane. Este stiut faptul ca  in 2011, administratia Obama a facut din promovarea drepturilor LGBTQ o prioritate a politicii externe americane. Recent, actuala administratie a reconfirmat aceeasi  orientare de politica externa.


"The practice of bacha bazi, an Afghan custom in which a young boy dances for and is sexually abused by older men, made a comeback in Afghanistan during the war. It was the Taliban that originally made the practice illegal for being inconsistent with Sharia law. In 2015, it was apparently common practice among Afghan military and police, and American soldiers were told to ignore it. The Afghan government did not move to ban the custom until 2017. Revulsion over the practice was reported to be key to Mullah Omar’s rise to power, with locals in the south of the country objecting to warlords raping their young boys and throwing their support behind the Taliban and its effective, if harsh, form of justice." (The American Conservative)


Promovarea unui feminism radical a fost o alta problema majora pentru societatea afghana. Scapate in 2001 de restrictiile talibanilor, multe femei si fete din Afghanistan au cazut in cealalta extrema, emancipandu-se prea rapid si prea radical sub influenta ong-urilor de profil occidentale ( in anii 1920, regele Aman-Allah a incercat sa modernizeze Afghanistanul dupa modelul Ataturk, dar a esuat, a pierdut tronul si a fost evacuat de Royal Air Force ).


Si aliatii Americii au mari nemultumiri in legatura cu aceasta orientare nefericita a politicii externe americane. De cand pana  si armata americana a fost insarcinata sa sprijine in statele aliate drepturile LGBTQ in state ca Polonia, relatiile intre aliati au devenit foarte tensionate. Fiecare natiune are religia si cultura proprie, devenind ostila atunci cand o mare putere incearca sa ignore acest fapt elementar si vrea sa isi substituie propriile valori si credinte.


Putem concluziona deci ca americanii au pierdut in Afghanistan un razboi civilizational, castigat de o miscare extremista islamica. Afghanii ii prefera pe Talibani pentru ca in pofida exceselor, talibanii nu isi propun sa schimbe traditiile si religia tarii, nici sa emancipeze rapid si radical  statutul femeii sau pe cel al minoritatilor sexuale 


https://www.voanews.com/usa/obama-elevates-gay-rights-foreign-policy-priority