Monday, September 6, 2021

VA MAI AMINTITI DE SPENGLER ?

 Acum 100 de ani, Oswald Spengler publica celebra sa carte de filosofia istoriei, " Declinul Occidentului". Potrivit lui, in al doilea deceniu al secolului XXI declinul occidentului va fi fait accompli.


Suntem astazi asadar  la sfarsitul secolului de declin anuntat de Spengler in 1920. Declinul este usor de constatat de mai toti, si nu are legatura nici cu retragerea din Afghanistan, nici cu ascensiunea economica sau militara a Chinei. Nu, raul care a provocat deja declinul occidentului are profunde cauze interne.


 Societatile vestice au ajuns sa fie conduse de o colectie de minoritati, care le-a subminat si prosperitatea economica, si cultura sau sistemul democratic de guvernamant. Democratia liberala este mai mult o dictatura a acestor minoritati , ale caror agende politice rareori reprezinta interesul general. Acesta este si motivul pentru abstentionismul masiv inregistrat in majoritatea statelor vestice unde votul nu este obligatoriu.


Vesticii sunt mai saraci ca acum 40 de ani, au ramas fara industrii, economiile lor s-au financiarizat . Noile tendinte politice, gen woke si cancel culture, submineaza grav pacea si stabilitatea sociala. Mai grav, societatile occidentale si-au pierdut in ultimele doua decenii si speranta intr-un viitor mai bun , pentru prima data in ultimele doua sute de ani.