Monday, April 4, 2022

ROMANII DIN BUCOVINA : CU UCRAINA LA VALE

 Citesc din cand in cand presa romaneasca din Ucraina si ma minunez : nu este vorba de aceiasi romani care se plangeau pana acum 2 luni in coloanele aceluiasi ziar de dictatura lingvistica a Kievului ?


Modul in care acum relateaza despre victimele de la Bucha este lipsit de obiectivitate , informatiile furnizate mediei de oficialii ucrainieni fiind de regula fie exagerate, fie false. Pana la o verificare independenta la fata locului, orice jurnalist care se respecta ar trebui sa fie circumspect.


Dar haideti sa presupunem ca ar fi asa si sunt cateva sute de victime la Bucha. Dupa ce Zelensky a mobilizat intreaga populatie impotriva rusilor si  i-a idemnat public sa traga asupra lor de la ferestrele apartamentelor sau sa fabrice cockteiluri Molotov, de ce ii mai consideram pe ucrainieni " civili " ? Dupa toate regulile razboiului, un civil inarmat fie si cu un cocktail Molotov,  devine o tinta legitima , fiind asimilat combatantilor. Oare Zelensky este constient de ceea ce le-a cerut compatriotilor sai ? Eu nu cred, si daca este, atunci este un macelar nemilos ...


Mai exista aici un aspect care merita discutat in contextul actual. Pentru 8  ani de zile, au murit in Donbas 14000 de oameni, barbati, femei si copii, fapt documentat de misiunile OSCE. Daca victimele de la Bucha de acum sunt reale, atunci este posibil ca o parte din trupele ruse sa fi fost motivate de dorinta de a razbuna victimele din Donbas. Nu este o scuza, dar poate fi o explicatie pentru un asemenea comportament.


Cele 14,000 de victime din Dombas puteau ramane in viata, daca regimul de la Kiev avea decenta sa respecte acordul Minsk II si sa accepte federalizarea Ucrainei. In schimb, toata clasa politica din Kiev sufera de obsesia aderarii la NATO. Recent, Zelensky a ajuns sa ii culpabilizeze si pe fostul presedinte Sarkozy sau pe fosta cancelara Merkel ,pentru ca in 2008 au refuzat la Bucuresti sa ofere Ucrainei garantii pentru aderarea la NATO...Si Klaus Iohannis, el insusi un alogen, ii tine isonul la Bucuresti.



De acum inainte, insa, eu unul imi propun sa nu mai fac niciun demers in favoarea romanilor din Ucraina, pentru ca in opinia mea pur si simplu acestia  nu merita. Daca ei nu stiu ce inseamna adevaratul fascism si cate milioane de victime a lasat in urma lui, si ii eticheteaza pe rusi  drept fascisti acum, nu se mai merita ca noi, ceilalti romani, sa ne mai interesam de soarta lor. Sa ramana cu regimul de la Kiev si sa sufere !