Monday, February 26, 2024

Un Putin dâmbovițean : inegalabilul George Simion

 Faptul că românii și moldovenii vorbesc aceiași limbă este o condiție necesară, dar nu și suficientă pentru a realiza reunificarea republicii Moldova cu România, care nu este dorită decât de o parte a Prutului.

Spre deosebire de Ucraina însă, care a fost parte integrantă a statului rus timp de secole, actuala republică Moldova a făcut parte din statul român pentru numai 22 de ani, intre 1918 și 1940. Timp de 100 de ani anterior acestei date a făcut parte din imperiul țarist ( 1812 - 1918 ) și pentru alte câteva sute de ani din imperiul otoman.
Șeful partidului AUR, George Simion, ( al carui partid are șansa de a deveni a doua formațiune politică din România după alegerile din 2024 ) consideră însă că actualul stat Moldova, apărut în 1991 pe ruinele URSS ,este " o creație artificială", că moldovenii ar trebui obligați să revină în granițele României, pe motiv că au fost forțați de Stalin să o părăsească .
Ceea ce nu știe Simion este un fapt trecut sub tăcere de istoricii români, și anume că sovieticii au organizat un referendum în 1940, în care majoritatea moldovenilor au votat pentru alipirea regiunii lor la URSS. În 1994, un alt referendum pe tema reunificării Moldovei cu România a adunat 97 % de voturi împotrivă. Nici în prezent moldovenii nu sunt pentru unire, aceștia preferând aderarea la UE ca stat de sine stătător.

George Simion are interdicție de intrare în republica Moldova. In opinia unor ziariști din București, dacă " eforturile lui George Simion de a unifica România cu republica Moldova au potențial destabilizator pentru o țară care dorește să fie lăsată în pace să își trăiască viața așa cum crede de cuviință sau să facă parte din familia țărilor membre UE" , atunci interdicția este justificată.