Tuesday, February 1, 2022

UN RAZBOI SI DOUA OLIMPIADE

 In urma razboiului de 5 zile  din 7 august 2008 din Georgia, diplomata elvetiana Tagliavini a elaborat un raport al incidentului pentru UE si OSCE. Raportul il considera responsabil pentru declansarea conflictului armat pe Saakashvili, presedintele de atunci al Georgiei.


Exista multi analisti care au facut analogii intre situatia de atunci din Georgia si ce se intampla in prezent in Ucraina. Aproape nimeni nu face insa legatura intre cele doua conflicte si doua evenimente care s-,au desfasurat sau urmeaza sa se desfasoare la mii de kilometri distanta :  olimpiada de vara din 8 august 2008 si cea de iarna ,care trebuie sa inceapa pe 4 februarie 2022, amandoua in China.


Este foarte probabil ca acum, ca si in 2008, neoconservatorii din administratia americana au sperat sa declanseze un incident similar , impuscand doi iepuri dintr-o lovitura. Pe de o parte, un asemenea incident ar crea premisele sanctionarii drastice a Rusiei. Pe de alta parte, atentia opiniei publice internationale ar  fi deturnata de la jocurile olimpice de iarna, lipsind autoritatile chineze de audienta globala suscitata de un asemenea eveniment.


Pana in prezent, insa, se pare ca nu a fost gasit un Saakashvili ucrainean, care sa provoace armata rusa atacand pe insurgentii din Donbas, re-editand astfel un scenariu folosit in 7 august 2008.