Monday, July 11, 2022

IN CE CONDITII AR PUTEA UCRAINA ADERA LA NATO ?

 Aderarea Ucrainei la NATO in conditiile create de actualul conflict s-ar putea dovedi benefica pentru pacea Europei.

Exista insa niste conditii preliminare care se cer indeplinite. Astfel, Ucraina trebuie sa accepte sa cedeze Rusiei 25% din teritoriu ( regiunea Donbas, Crimeea si probabil portul Odessa ).
Astfel compensata, Rusia ar fi probabil dispusa sa renunte asadar la cerinta ca Ucraina sa se declare neutra. Includerea Ucrainei in NATO poate in schimb garanta Moscovei ca regimul de la Kiev nu va mai putea fi folosit de Alianta pentru declansarea unui razboi in zona, cum din pacate este cazul in prezent, in care NATO furnizeaza armament dar nu este formal parte din conflict.
Americanii si UE la randul lor trebuie sa renunte la regimul de sanctiuni impus Rusiei, inainte de a baga tot vestul in recesiune.
Acestea ar fi, in mare, conditiile in care actualul conflict s-ar putea incheia destul de repede, cu o pace onorabila, favorabila tuturor partilor implicate. Ucraina scapa de rusofoni si intra in NATO, Rusia primeste compensatii teritoriale, iar SUA isi poate reface imaginea internationala sifonata dupa Maidan si isi poate reduce drastic cheltuielile masive ocazionate de sustinerea economica si militara a Ucrainei.
Daca se va ajunge la un asemenea compromis, Romania ar trebui sa nu fie de acord cu acceptarea Ucrainei in NATO inainte de a fi la randul ei compensata cu retrocedarea Bucovinei de nord si tinutului Herta, anexate abuziv de sovietici in 1940. Refuzul Turciei de a fi de acord cu includerea Finlandei si Suediei in Nato este un exemplu ilustrativ in acest sens.