Sunday, January 15, 2023

AL TREILEA RAZBOI MONDIAL A INCEPUT DEJA

 Interviul cu istoricul francez Emmanuel Todd a fost publicat acum 2 zile in Le Figaro si a facut deja valuri.

Todd sustine ca razboiul din Ucraina este numai din punct de vedere geopolitic unul regional, dar din punct de vedere geoeconomic este deja unul global, SUA si aliatii impotriva Rusiei si Chinei. Miza conflictului geoeconomic este distrugerea controlului SUA asupra arhitecturii financiare globale si a monopolului detinut de dolarul american.
Desi presa vestica insista asupra faptului ca Rusia este izolata, realitatea este ca 75% din statele lumii sunt de partea ei. Spre deosebire de URSS, cand rusii si-au alienat atat lumea islamica cat si India, in prezent Rusia lui Putin este vazuta ca o putere globala conservatoare, care opteaza pentru protectia modelului familial patrliniar traditional specific majoritatii umanitatii, insa nu si vestului.
Pe masura ce SUA pierde teren in majoritatea zonelor geografice si a statelor lumii se intareste controlul american asupra membrilor aliantei NATO, care si-au pierdut si bruma de autonomie politica care o mai aveau.

Astfel, daca in 2003 Chirac, Schroeder si Putin au refuzat sa fie de acord cu invazia americana din Irak, iar Franta si Germania au refuzat sa se alature militar Americii, in prezent asa ceva nu mai este posibil in cazul razboiului din Ucraina, chiar daca majoritatea europenilor nu ar vrea sa participe la conflict.
Conflictul real intre SUA si aliatii ei si state ca Rusia si China nu este asadar unul ideologic, cum pretinde Biden ( democratie vs autoritarism ) ci unul profund, antropologic, pe care vestul il va pierde din cauza propagandei si legilor pro-LGBT. Adevarul este ca in privinta asta, vestul are impotriva sa toata lumea afro-eurasiatica, fara exceptii.