Friday, February 24, 2023

UN PROIECT ABSURD DE LA A LA Z

 

La un an de la declansarea razboiului si 32 de ani de la declararea independentei, Ucraina poate fi considerata deja un proiect national esuat, asemanator in multe privinte cu situatia Sudanului de Sud. Proiectul re-fondarii statului ucrainean dupa modelul Israelului o dovedeste cu prisosinta.

Am scris inca de anul trecut un post despre proiectul aberant al lui Zelensky de a transforma Ucraina luand ca model statul Israel , numit de el " Marele Israel ".
Absurditatea consta in faptul ca in timp ce statul evreu este unul etnic, marea majoritate a locuitorilor fiind evrei, Ucraina este un stat slav, inconjurat de alte natiuni slave de religie crestina, unde numai o minoritate minuscula sunt evrei . Nicio analogie istorica sau de alta natura nu poate deci exista intre Israel sau Ucraina, asa cum crede autorul unui articol aparut zilele trecute in revista National Interest :

" Dar ideea că Ucraina va încerca să fie „ca Israelul” poate să nu sune atât de exagerat. De exemplu, la fel ca statul evreiesc, Ucraina se bucură de un sprijin public larg în rândul americanilor și al reprezentanților lor de pe Capitol Hill, care cred că ucrainenii, ca și israelienii, sunt „ca ei”, în timp ce rușii, ca și arabii, sunt cei detestați” altii."

Atat proiectul, cat si comentariul de mai sus sunt total ilogice si lipsite de pragmatism. Sa speram ca dupa grozaviile actualului razboi, ucrainenii nu vor fi siliti sa traiasca intr-un stat care emuleaza Israelul. Asemenea proiecte si comentarii sunt din nefericire consecinta unei rusofobii care bantuie prin SUA.