Saturday, January 29, 2022

ISTORIA RUSIEI IN VIZIUNEA LUI PUTIN

 Istoricul britanic Dominic Sandbrook incearca sa explice unor audiente vestice plictisite de studiul istoriei faptul ca pentru popoarele din estul Europei - inclusiv pentru romani - istoria conteaza enorm.


Acesta sustine faptul ca Putin nu este nicidecum continuatorul lui Stalin - care era georgian - ci se considera continuatorul statului rus construit de Petru cel Mare, nicidecum cel comunist. Astfel, intr-un eseu istoric publicat pe site-ul presedintiei ruse, Vladimir Putin afirma fara echivoc  faptul ca rusii, bielorusii si ucrainienii au toti aceiasi origine si deriva de la Vechiul Rus, chiar daca in decursul istoriei  au aparut diviziuni intre ei.


Romanii pot intelege foarte bine aceasta abordare a istoriei Rusiei. De cel putin doua secole, toti intelectualii romani au afirmat intr-un glas ca moldovenii, muntenii si ardelenii " de la Rim se trag",  ca apartin aceluiasi popor,  avand  origine si limba comune. Exact acelasi lucru il sustine si Putin despre rusi, bielorusi si ucrainieni si eu unul ca istoric nu cred ca greseste prea mult.


Altfel spus, Putin nu este nici pe departe tipul de lider post-sovietic, in genul lui Nazarbayev, dornic sa refaca URSS,  asa cum bate campii propaganda inepta actuala din SUA. Nu, el este un lider nationalist si il intereseaza strict refacerea unitatii lumii ruse.  Iata de ce nu cred ca Putin  reprezinta un pericol pentru fostii sateliti sovietici , cum a fost si Romania. Refacerea in forme noi a URSS nu este asadar pe agenda Kremlinului.


Ce se intampla acum in Ucraina este deci consecinta abordarii nationaliste a istoriei Rusiei,care in conceptia lui Putin presupune un efort multi-dimensional, vizand refacerea in timp a unitatii economice si politice a lumii ruse, in sensul in care a realizat-o pentru prima oara Petru cel Mare in secolul XVIII.