Friday, July 22, 2022

IMPERIILE IDEOLOGICE COMIT ACELEASI ERORi

 Majoritatea imperiilor lumii, incepand cu cel roman, s-au bazat pe forta lor militara, mai putin - sau deloc - pe o ideologie anume.

Primul exemplu de imperiu ideologic modern, prototipul acestora, daca vreti , a fost URSS. Acesta a folosit, pe langa forte armate de ocupatie, si o ideologie anume, comunismul. Mai ales in statele din centrul si sud-estul Europei comunismul a fost considerat o ideologie exotica, neconforma cu traditiile istorice ale zonei.
In unele zone cu importanta geostrategica deosebita pentru URSS, cum a fost Moldova, sovieticii au experimentat chiar cu constructia unor natiuni artificiale, formate din provincii rupte de la state vecine, cum ar fi Romania.
Pe langa ideologia comunista, autoritatile sovietice au recurs in acest scop la istorie si filologie, pentru a convinge cetatenii Moldovei ca acestia nu au prea multe in comun cu Romania, nici macar limba.
Eforturile sovieticilor sunt identice cu cele ale ale americanilor de azi din Ucraina, unde istorici sponsorizati de CIA inca din anii 1980, ca Orest Subtelny, s-au straduit sa ofere o istorie nationala unei populatii de granita unde nu a existat niciodata una in realitate.
Asa au aparut doua limbi " noi " in Europa , limba moldoveneasca - o varianta regionala a limbii romane - si limba ucraineana, varianta regionala a limbii ruse ,vorbita in unele parti din Ucraina.
Nu o sa uit niciodata socul avut de o delegatie de studenti din republica Moldova, care a vizitat universitatea Alexandru I Cuza in anii 1970. Dupa cateva ore de discutii la rectoratul universitatii, rectorul Mihai Todosia i-a intrebat pe studentii moldoveni daca au inteles ce s-a discutat. Perfect, au raspuns acestia. Rectorul a continuat, intrebandu-i daca stiu in ce limba s-au desfasurat discutiile. In limba moldoveneasca, bineinteles, au raspuns studentii in cor. Nu, a replicat rectorul, discutia s-a desfasurat integral in limba romana. Socul delegatiei a fost imens, unii participanti au izbucnit chiar in plans cand si-au dat seama ca fusesera mintiti de sovietici.
In prezent, Ucraina trece printr-un proces similar de rupere a teritoriului populat de ucraineni de patria-mama, care este mai dureros , deoarece spre deosebire de Moldova - care a facut totusi sute de ani parte din imperiile otoman sau tarist inainte de a se uni cu Romania in 1918 - Ucraina a fost o foarte importanta regiune timp de sute de ani a statului rus si respectiv cel sovietic.
Ingineria aplicata de americani asadar in Ucraina este o copie la indigo a politicii nationale aplicate de sovietici in Moldova, imitata de serviciile americane in cele mai mici detalii. Incercarea de a construi o natiune woke ( adica " trezita " din " amorteala " indusa de Rusia ) din regiunea ucraineana a statului rus, din considerente pur geopolitice, este pe cale sa esueze insa mizerabil.
Actualul razboi este asadar consecinta acestui efort ideologic de a anexa la imperiul american, prin intermediul UE - o simpla extensie a acestuia din Europa - 44 de milioane de ucraineni ale caror creiere au fost spalate ca acelea ale moldovenilor intre 1940 si 1990.