Wednesday, August 16, 2023

SAȘII AU PLECAT IN GERMANIA, IOHANNIS A RAMAS...

Spre deosebire de Emil Constantinescu și consilierii săi, Klaus Iohannis este absolvent al universității Cluj, deci poate înțelege mai bine propunerea mea din 1998. In condițiile tragice create de razboiul din Ucraina, cei 500,000 de români din Ucraina pot fi absorbiți in granițele României actuale, dacă bineînțeles există voința politică a Bucureștiului să le ofere o protecție reală și de durată. Soluția sugerată de mine nu este o noutate, Germania a absorbit 12 milioane de etnici germani din teritoriile ocupate de trupele sovietice după 1945.

Drepturile românilor din Ucraina sunt in continuare la latitudinea guvernului din Kiev, care le pot restrânge după bunul plac.
Eu unul m-am lămurit cu cine aveam de-a face din 1993, când am străbătut distanța de 110 km dintre Slovacia și România via Mukachevo (Ucraina). Conduceam un camion închiriat Iveco Ford plin cu marfă, punctul de plecare fiind Manchester in Anglia. O patrulă a poliției rutiere din Mukachevo m-a oprit și m-a ținut în câmp deschis pentru cinci ore, susținând că trebuie să verifice dacă nu cumva furasem camionul din Anglia ( acesta avea volanul pe dreapta și plăcuțe de înmatriculare engleze ). Au cerut 200 DM că sa îmi restituie permisul și actele camionului, dar i-am refuzat.
In 1998, lămurit fiind în privința vecinilor, i-am scris o scrisoare președintelui de atunci, Emil Constantinescu, in care i-am sugerat inițierea unui program de reașezare a românilor din Bucovina ucraineană în Transilvania. Ambele teritorii fuseseră parte din defunctul imperiu austro-ungar, mixul etnic era același ( români, maghiari, germani ). Germanii ardeleni tocmai părăsiseră cu sutele de mii Transilvania după 1989 pentru a se restabili in Germania și existau în 1998 zeci de sate săsești părăsite și mii de hectare de teren agricol disponibile.
Șansele că România să primească înapoi teritoriul Bucovinei luat de Stalin in 1945 și dat Ucrainei erau și sunt nule, așa că soluția propusă de mine ar fi rezolvat situația românilor bucovineni din Ucraina evitând tensiunile cu noul stat ucrainean apărut în 1991.
Președintele Constantinescu și consilierii săi fiind toți cadre didactice de la universitatea București și eu fiind absolvent al universității Iași, nici nu cred că s-a pus problema luării în considerare a inițiativei propusă de mine, prea era favorabilă tuturor părților implicate...

Saturday, August 5, 2023

SI-A DORIT SUA RĂZBOIUL DIN UCRAINA?

 


Opinia mea este că după 2014 și că urmare a conflictului de 8 ani al regimului din Kiev și rusofonii din Donbass, americanii nu ar fi dorit să sprijine un război în toată regula in Ucraina.
Cel care a stricat planurile americane și europene în privința Ucrainei a fost deșteptul de Zelensky, care după invazia rușilor din februarie 2022 a refuzat oferta americană de a fi extras din Ucraina împreună cu membrii guvernului său și de a constitui un guvern în exil. Cred de asemenea că americanii au vrut să imite pe ruși, care în 2014 l-au extras pe Yanukovich rapid, pentru a evita vărsarea de sânge.
Americanilor le-ar fi surâs organizarea unui război de gherilă asemănător cu acela finanțat de ei în anii1980 împotriva sovieticilor în Afghanistan. Un asemenea război ar fi fost mult mai puțin costisitor decât cel actual și nu ar fi fost atât de sângeros.Din nefericire, Zelensky și echipa sa au refuzat extracția, având alte planuri.