Saturday, March 10, 2012

Mostenitorii republicii monarhice ceausiste

Un coleg de blogosfera din Bruxelles, care a facut in anii ’70 studii universitare in Bucuresti, a publicat recent un comentariu despre presedintele Basescu pe site-ul blogactiv.eu, partial finantat de Comisia Europeana. Georgi Gotev este si editor al site-ului EurActiv si un bun cunoscator al realitatilor politice din Romania. Nu este usor, banuiesc, pentru bulgari sa fie cuplati cu Romania in marile probleme legate de aderarea la Uniunea Europeana, spatiul Schengen si asa mai departe. Cand presedintia si externele din Romania devin tot mai imprevizibile in activitatea lor, temerile bulgarilor sporesc, in mod firesc, pana la cote alarmante.

Din nefericire, nu este prima data cand Romania este condusa politic de un lider cu tendinte autoritare. In anii ’80, imediat dupa succesul revolutiei islamice din Iran, Ceausescu si-a abandonat fostii aliati comunisti si a inaugurat statul autoritar de tip arab la romani. Tara s-a umplut de agenti sirieni, palestinieni, libieni, iar vizitele lui Ceausescu la Cairo sau Tripoli s-au inmultit. Cu alte cuvinte, chiar daca geografic Romania apartine sud-estului european, si ideologic se pretindea un stat comunist (sau socialist, in fine), in realitate, din punct de vedere geopolitic ea a fost aliniata de Ceausescu la traditiile politice autoritare ale lumii arabe. Tot el a incercat sa inaugureze la romani republica monarhica, adica o forma de guvernamant in cadrul careia seful statului incearca sa lase mostenire fotoliul prezidential si puterea politica membrilor familiei sale. Metodele folosite pentru atingerea acestui scop i-au adus, atat pe el cat si pe sotia lui, in fata plutonului de executie, inaugurand astfel seria dictatorilor arabi care au fost executati in conditii asemanatoare, de la Saddam la Gaddafi.

Cu ajutorul unei parti a Securitatii, cea mai loiala clanului, Ceausescu a transformat practic Romania intr-un desert politic si o ruina economica. Nu trebuie sa ne miram astazi ca Ungaria, Cehia sau Polonia au societati civile puternice, iar noi nu. Situatia din Romania este similara cu cea a tarilor din Maghrebul arab, unde dictatorii executati sau exilati au distrus cu impunitate orice opozitie la planurile lor demente, invrajbindu-i pe oameni unii impotriva altora. Asemenea lucruri nu s-ar fi putut petrece fara ajutorul acestor instrumente ticaloase, adica elemente ale Securitatii care au cuplat la planurile de succesiune dinastica ale liderului si i-au reprimat pe oponentii regimului in mod sistematic. Nu de putine ori, asa cum evenimentele recente din Libia si Tunisia au demonstrat, acesti declasati profesional au fost ajutati de catre omologii lor din serviciile vestice, si chiar echipati de ei, in scopul obtinerii unei iluzorii "stabilitati politice".

Iata de ce mi se pare grav faptul ca au fost reactivati in timpul lui Basescu - si sunt folositi in pozitii cheie - indivizi care au continuat sa ramana in preajma lui Ceausescu si a fiului sau pana la disparitia acestora. Personal, ma deranjeaza nu atat prezenta unui om ca Basescu in fruntea statului, ci reaparitia acestor indivizi la guvern, la Cotroceni si in cadrul serviciilor noastre de securitate interna sau externa. Nu dau nume, ca se stie foarte bine despre cine este vorba.Mentalitatea lor servila, afirmata deja in perioada Ceausescu, ii face sa isi ofere si acum serviciile actualului detinator al functiei prezidentiale de la noi, din jurul caruia s-au retras in ultimii ani specialisti integri. Sunt «recuperati» deci azi, cei care l-au servit pe fostul dictator sau indivizi care l-ar fi servit daca li s-ar fi dat prilejul. Ei, nu-i nimic, n-au reusit atunci, reusesc acum

Este nefast ce se intampla in politica noastra romaneasca. Avem milioane de romani pe drumuri si suntem condusi in continuare de politicieni pe care ii intereseaza mai mult puterea personala decat problemele tarii, si de foste instrumente ale dictaturii sau de copiii lor. Problema ar trebui sa fie in vizorul mai tuturor politologilor romani care isi merita acest nume, de la care asteptam sa aflam si ce solutii ar exista pentru a evita asemenea evolutii negative pe viitor.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.